Het is belangrijk om naar de mondhygiëniste te gaan wanneer:


Gezond tandvlees

Gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen heen, is roze van kleur en bloedt niet. Het kaakbot zorgt samen met het tandvlees en de vezels voor het houvast van de tanden en kiezen. Bij gezond tandvlees is de ruimte tussen tand en tandvlees hooguit 3 mm diep en bloedt niet bij aanraking.

Ontstoken tandvlees

Wanneer er plaque (bacteriën) langs het tandvleesrandje blijven zitten, raakt het tandvlees ontstoken. Bij aanraking gaat het bloeden. Wanneer de ruimte tussen tandvlees en tand nog niet verdiept is, zal deze ontsteking bij de juiste manier van schoonhouden snel weer gezond kunnen worden. Wanneer de ontsteking langer (meestal ongemerkt) aanwezig is, kan deze overgaan in een ergere vorm van ontsteking waarbij het houvast van tanden en kiezen aangetast wordt. Uiteindelijk kan de tand of kies los gaan staan en verloren gaan. Het is dan ook belangrijk de ontsteking op tijd te stoppen en te behandelen zodat het tandvlees in een gezondere conditie gebracht kan worden.

De behandeling

Bij een beginnende tandvleesontsteking bestaat een behandeling uit het verwijderen van tandplaque en tandsteen en het geven van tips en adviezen over het schoonhouden van de mond. Bij een dagelijkse goede mondhygiëne wordt uw tandvlees snel weer gezond. Bij een verder gevorderde tandvleesontsteking is een uitgebreidere behandeling nodig. Er zal een meting van het tandvlees uitgevoerd worden waardoor er overzicht is waar de problemen zijn. Daarna volgen meerdere afspraken om het gebit goed te reinigen met als doel het tandvlees weer in een zo gezond mogelijke conditie te krijgen.

Bacteriologisch onderzoek

Soms wordt er na de behandeling en bij een goede mondhygiëne toch onvoldoende herstel gezien van het tandvlees. Er kan dan een bacterieel onderzoek gedaan worden. Sommige bacteriën zijn niet  met alleen reinigen te verwijderen. Wanneer uit de test blijkt dat dit het geval is, kan n.a.v. de uitslag van de test en het advies van de microbioloog een antibioticumkuur voorgeschreven worden.

Roken

Roken heeft veel invloed op de gezondheid van de mond. Door roken is de doorbloeding van het tandvlees minder zodat de afweer van het tandvlees ook minder is. Een tandvleesontsteking kan sneller ontstaan en eerder overgaan in een ergere vorm van ontsteking.